Czym palić w kominku- idealny brykiet EKOMAX

Czym palić w kominku- idealny brykiet EKOMAX

Mówimy kominek- myślimy drewno. Drewno powinno byś sezonowane to znaczy utracić wilgotność, która do palenia nie powinna przekroczyć 20%. Taką wilgotność drzewo uzyskuje po kilku latach składowania, po minimum 1,5 roku w przypadku, gdy składujemy drewno połupane.  Trzeba jeszcze posiadać miejsce na jego składowanie co niekiedy stanowi duży problem pośród równo przystrzyżonych trawników i kwiecistych rabatek.
Idealnym rozwiązaniem wydaje się pakowany w kartonie brykiet opałowy.

IMG_20180620_120536a

W tym roku do asortymentu dołączony został nowy produkt EKOMAX PROFI. Produkt ten skierowany jest do lokali gastronomicznych ( np. pizzeri z piecem opalanym drewnem), piekarni oraz do wszystkich tych klientów dla których optymalnym rozwiązaniem jest wygoda użytkowania; w tym również przechowywania.
Brykiet ten to specjalnie wyselekcjonowana trocina o doskonałych właściwościach energetycznych.

EKOMAX PROFI Profesjonalny brykiet opałowy

Podstawowe zalety względem drewna:
– zdecydowanie mniejsza objętość
– dużo wyższe ciepło spalania
– minimalna ilość popiołu
– łatwy w transporcie i przechowywaniu
– czyste przewody kominowe

To oznacza:
– najwyższą możliwą do osiągnięcia kaloryczność przy zachowaniu 100% ekologii;
– minimalna zawartość popiołu na poziomie ok. 0,4% (drewno ma ok. 7-8%);
– bardzo wysoki płomień podczas spalania;
– zdecydowanie mniejsza powierzchnia paleniska;
– oszczędność czasu przy dozowaniu opału do paleniska pieca.

EKOMAX PROFI:
– jest powtarzalny, posiada stałą wartość energetyczną; 1 brykiet to ok. 5,5 KW;
– podczas spalania nie dochodzi do strzelających odprysków jak w przypadku palącego się drewna;
– 1 tona brykietu to około 1 metr przestrzenny objętości;
– pod kątem kaloryczności odpowiada około 3-4 m3 suchego drewna.

Dodatkowe rady dla użytkowników piecy na paliwo stałe:

Pal odpowiednim drewnem!

Nie każdy gatunek drewna sprawdza się równie dobrze jako paliwo do kominka. Oto kilka podpowiedzi, jak wybrać i przygotować dobre drewno:

  • W piecach pal tylko drewnem, nie wrzucaj papieru, śmieci, tworzyw sztucznych, traw itp.
  • Unikaj drewna drzew iglastych, które posiada dużo żywicy, przez co zanieczyszcza piec plamami, tworzy dużo dymu i zanieczyszcza wnętrze pieca oraz przewody kominowe.
  • Używaj drewna drzew liściastych, które nie zawiera żywicy, pali się równo, nie tworzy dużej ilości dymu i sadzy.
  • Wybieraj drewno twarde, np. dąb, grab lub buk, które w trakcie spalania daje najwięcej ciepła.
  • Drewno miękkie, np. topola, nadaje się na podpałkę, ponieważ pali się bardzo szybko.
  • Nie pal świeżego drewna, ponieważ zaraz po ścięciu zawiera 50-70% wody, przez co pali się słabo, mocno dymi i daje niewiele ciepła.
  • Pal tylko drewno sezonowane, czyli wysuszone w odpowiedni sposób- pocięte szczapy drewna należy ułożyć na pryzmach pod zadaszeniem  i pozostawić na okres roku, a najlepiej dwóch, aby wilgotność spadła do ok 20%.